Belgium Open 2012

17.12.2012 00:00

 Belgium Open 8.-9.12. 2012

Na druhý advent jsme se vydali na poslední letošní velkou Dogdancingovou akci. A to na otevřené mistrovství Belgie do Balenu. Dvoudeního dogdancingového maratonu se zúčastnilo 6 států a každý den bylo předvedeno téměř  90 sestav. V nejvyšší kategorii Advanced se sešla špička Evropy: týmy z Belgie, Holandska, Německa, Francie, Dánska. A pak já a Rika z ČR. Nikdo jiný než moji psi nakonec naše české barvy nehájil. Balen je přeci jen hodně daleko a prosinec je doba kdy hrozí kalamity na dálnicích. Cestou zpátky nás bohužel sněhová kalamita zastihla a musím říci, že zlatí naši čeští silničáři. V německu byly dálnice absolutně neprotažené, sypače jsme potkali jednoho v protisměru.....  od Rozvadova však byla dálnice upravená a jelo se krásně. Celkově nám cesta trvala dlouhých 12 hodin a valnou část odřídil můj přítel Jirka. Je to frajer :-)

úvod naší HTM sestavy

 

Ale zpátky k soutěži. Konala se v prostorné sportovní hale. Kolem které byly obrovské plochy k venčení psů.K dispozici jsme měli šatny. Psi jsme mohli mít buď přímo v hale, nebo v přilehlé chodbě a nebo v šatně. Takže zázemí bylo luxusní. Plocha byla perfektně ohraničena a stejně tak byl ohraničen prostor pro rozvičení. Na tom směl být jen ten zádvodník, který byl na řadě. To jsem velmi ocenila, protože Rika při cvičení nemá ráda těsnou přítomnost cizích psů. Většinou si ji tedy rozvičuji pro jistotu na vodítku. A stejně tak bylo naprosto skvělé, že byl vyznačen vstup a výstup z taneční plochy. Zdánlivá banalita, ovšem skvělá věc pro koncentraci psů. Mé psy velmi ruší, když před výkonem těsně míjíme tým který právě skončil. Psovod jása, dává psovi odměnu nebo si s ním hraje a pes co je na řadě se má vedle něj koncentrovat.... Takhle byl vstup a výstup na opačné starně a k dispocici byl pomocník, který v průběhu sestavy přenesl vodítko a oměny pro psa od vstupu k výstupu. Prostě profesionálně připravený závod.

konec freestylové sestavy

 

A zajímavý byl též systém hodnocení. V porotě zasedlo celkem 5 rozhodčích. Každý ohodnotil všechny sestavy  výsledek vzešel následovně. Škrtnulo se nejvyšší a nejnižšší skóre a ze zbylých třech hodnocení se udělal průměr. Setkala jsem se s takovým hodnocením prvně a docela se mi zamlouvá. Dogdancing je subjektivně hodnocený sport a chtě nechtě do něj rozhodčí promítne vlastní vkus a sympatie. Občas se stane, že nadhodnocením nebo naopak podhodnocením jednoho ze třech (nejobvyklejší počet porotců) rozhodčích se závodník posune nebo propadne jinam, než ho vidí zbylí dva porotci. Tímto systémem se tohle téměř eliminuje. Soutěž byla jak už jsem se zmínila dvoudenní a do konečných výsledků se započítavál ten lepší výsledek týmu z obou dnů.

další z variací křížení tlapek v HTM

 

Riku jsem přihlásila do heelworku i do freestylu. Po sléze jsem toho trochu litovala, protože Balen vyšel na období falešné březosti a to Rika ztrácí svůj cvičební elán. Ale nakonec to zvládla, i když druhý den při poslední sestavě už byla značně unavená. Nicméně podali jsme vyrovnané výsledky. V sobotu jsme se v HTM ocitli na krásném druhém místě, hned za úřadující mistriní Evropy Dánkou Anjou Christiansen a jejím nápaditým ztorskotáním Titaniku zakonponovaném v HTM sestavě. Druhý den se před nás dostala ještě Belgičanka Christel Van Boven. "Odpustila" jsem jí to protože Christel závodí též s německým plemenem a pro dogdancing ne příliš tipickým a to s německým ovčákem. A navíc má kromě NO ještě zmenšeného dobrmana- pinče a Riku velmi obdivuje. A její sestava byla krásná a pes nadšený bez sebemenší známky únavy :-)  Třetí místo nám pak zůstalo i v celkovém hodnocení HTM.

a křížení ve freestylu

 

 

Ve Freestylu jsme měly výsledek ještě vyrovnanější po oba dva dny jsme byli na 8. místě. V neděli se jeden tým dostal před nás a naopak my se posunuly před jiný tým a tak bylo i celkově naše 8.místo. Skvělý výsledek v takové konkurenci. Kdysi jsem si říkala, že Rika není pes vhodný pro Freestyle, ale už si to přestávám myslet :-)

No a zlatý hřeb: vyhlašoval se též součet HTM a Freestylu a já a Rika jsme zvítězily :-)  třešinkou na dortu pak bylo vyhlašování klubů/držstev. Rika za pdopory Ašenky, mé nejmladší border kolie, které v době závodu bylo jednáct měsíců a prvně startovala na oficielním závodě, a samozřejmě pod mým vedením :-) jsme se umístili na krásném bronzovém postu.

K vidění bylo tolik krásných sestav jak v HTM tak ve Freestylu. Je úžasné kam se dogdancing za poslední roky posunul. Nejvyšší kategorie Advanced mi výkonností připadala jak MS či ME. A nejvíce mě asi zaujala sestava francouze Rogera Buoncore: Asterix a Obelix. Perfektní choreografie naprosto seděla do hudby a Roger by navíc z fleku mohl hrát Asterixe. Nejen vyzáží, ale i pohyby to byl prostě Asterix :-) mnoho sestav už jsem znala z MS a ME, ale Roger vytáhl novou choreografii a tak mě zaujal nejvíc. Skončil na krásném 3. místě.

Takže suma sumárum příjemný a navíc úspěšný výlet do Belgie, který jsme spojili ještě s návštěvou Bruselu, kde žije moje sestra. 

Vánoční Grand Plaza v Bruselu a kontroverzní vánoční strom

 

A na závěr smekám klobouk před porotou, protože posoudit dva dny po sobě 90 sestav to je sakra náročný úkol. Zhostili se jej ale dobře. Pokud nám to vyjde, určitě se za rok do Balenu rádi vydáme znovu. Pořadatel závodů Luc Daems může být na sbe náležitě pyšný, zorganizoval báječnou akci, která určitě získá tradici.

 a za rok snad na shledanou !

 

 

 odkaz na HTM sestavu zde   youtu.be/IAtS3s3vGP4

 

 a F sestavu zde    youtu.be/re-CNYcsByw